You are currently viewing Eniten huutavalleko annetaan?

Eniten huutavalleko annetaan?

Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa. Uusi hallinto ja organisaatiot ovat aloittaneet. Käynnistysvaikeuksia on jossain määrin ollut. Ihme olisi mikäli näin ei olisi. Toisaalta ongelmia tai jopa laiminlyöntejä ei voi vielä laittaa uuden toimintamallin piikkiin.
Kuluvalle vuodelle laadittiin ensimmäiset talousarviot. Jossainpäin maatamme harkinnalla ja myös muutoksia tehden, toisaalla kovalla kiireellä.
Talousarviot olivat lähes kaikilla alueilla enemmän tai vähemmän alijäämäisiä. Rahoitusvastuu on nyt valtiolla. Kunnille ei enää voi lähettää lisälaskua.
Ministeri ja ministeriö on väläytellyt esittävänsä 700 milj € lisärahoitus tälle vuodelle. Tätä voi pitää perusteltuna toinen vaihtoehto kun olisi velkaantuminen.
Voi vain toivoa, että mahdollinen lisäraha jaetaan oikeudenmukaisesti. Tämä tarkoittakoon sitä, että raha kohdentuu myös niille alueille, joilla on pienet alijäämät. Mahdollisesta rahanjaosta on tulossa ennakkotapaus. Tarvitaan kriteerit, jotka pohjautuvat esim. hoidon ja hoivan tarpeeseen. Mahdollinen harkinnanvaraisuuskin on pohjauduttava läpinäkyvyyteen ja laajaan hyväksyttävyyteen.