On se. Harmaantunut ja yli 40 vuoden jälkeen silmälasiton mies Hollolasta sieltä Lahen läheltä. Vaimo olisi ollut lasten kotoa lähtemisen jälkeen valmis muuttamaan kaupunkiin, mutta en suostunut – enkä aio suostua. En kotoa lähde mihinkään.

Ikää on 59 vuotta. Viimeisimmät kolme ja puoli vuotta eduskunnasta tippumisen jälkeen ovat pitäneet sisällään 10 kk työttömyyttä, vuoden ja 10 kuukautta koulutusta vastaavassa työssä Pukkilan kunnanjohtajana sekä viimeisen vuoden 8000 proviisisorin ja farmaseutin Suomen Farmasialiitto ry.n toiminnanjohtajana.

Moni sanoi eduskuntavaalien jälkeen, että työllistyminen olisi helppoa, kun on kokemusta, osaamista ja verkostoja. No eipä ollut helppoa. Sattumallakin on ollut tässäkin kohtaa merkitystä. Yhdet aamukahvit ennen kokous tai puhelinsoitto juuri oikeaan hetkeen on muuttanut matkaa eteenpäin.

Kaikenlaisis hommis

Ministerinä kahteen otteeseen vähän yli kolme vuotta yhteensä. Kansanedustajana 23 valtiopäivät. Kunnanvaltuutettuna kotopitäjässä on menossa 38 vuosi, josta puheenjohtajana 10 vuotta. Jotain ihan uutta on tämän vaalikauden ajan ollut lautakunnan jäsenyys – tarkastuslautakunnan jäsenyys.

Vuosikymmeniin on mahtunut monia maakunnallisia ja alueellisia tehtäviä niin hallinnossa kuin järjestöissäkin. Hippoksen puheenjohtajuus, Kuntoliikuntaliiton puheenjohtajuus ja fuusioitumisen läpivienti yhdeksi liikunnan järjestöksi, Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun puheenjohtajuus, Alzheimer-keskusliiton valtuuston puheenjohtajuus.

Tällä hetkellä valtuutetun ja lautakunnan jäsenyyden lisäksi olen Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston jäsen, Kelan hallituksen jäsen sekä UKK-instituutin säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Reservissä olen kapteeni ja valtakunnallisen maanpuolustuskurssin nro oli 198.

Paloja ja kunnareita

Penkkiurheilijana olen allround. Lähes kaikki käy. Minut on nähty katsomossa seuraamassa niin muodostelmaluistelua kuin rugbyakin. Pesäpalloon olen täysin hurahtanut. Taakse jääneenä kesänä 28 peliä paikan päällä seitsemällä eri paikkakunnalla. Vimpelin Vedon Suomi-sarjan pelejä ja Lahden Kisapuistossa LMV.n eri joukkueiden pelejä tuohon vielä päälle. Talviaikana minut löytää Salpiksen naisten kakkossarjan lentopallo-otteluista ja LASBin miesten f-liigan peleistä.

Oman liikkumiseni on ihan liian vähäistä. Lahden Kortteliliigan curling-sarjaa pelatessa olen saanut osana joukkuetta nimen lehteen toistakymmentä kertaa. ”Se” ensimmäinen kivikin on tullut heitetty kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Takana on 14 Jukolan viestiosuutta vuosilta 2003-2018. Pitkänmatkan hiihtoakin on tullut jokunen kilometri taitettua. Seuraavia suorituksia odotellessa.

Mistä lempinimi?

Lempinimelle ei ole tiedossa äitiä tai isää. Perheen piirissä ja omalla kylällä minua on kutsuttu Juntiksi viitisenkymmentä vuotta.

Yksi viite ja tieto lempinimeni synnystä on se, että se trimmasi veljeni nimen kanssa. Toinen nimeen vaikuttanut lienee se, että olin oppikoulun ensimmäisen luokan aikoihin pituusjonossa keskellä. Pituuteen nähden oli selkeästi ylipainoa. Lahden Lyseossa minua kutsuttiin ainakin nimillä ”isäntä” ja ”aiv”.

Olen ainakin joissakin yhteyksissä viime vuosina esitellyt itseni niin, että olen Juntti sekä isolla että pienellä J:llä – molemmista itseni tunnistan.